FØRSTE MUSIKKJOURNALIST

Yngvar Holm regnes som Norges første profesjonelle musikkjournalist. Han startet opp like etter krigen med småartikler og jazzportretter i avisene, blant annet Morgenposten. Da han ble journalistlærling i Fylkesavisen (lokalredaksjonen Grenmar i Porsgrunn), begynte han snart å skrive om musikk og arrangerte jazzkonserter i kinoene og ball for ungdommen. Det var en stor økonomisk risiko for en 17-åring som levde på luselønn og knapt hadde råd til en daglig middag.
Og da han mønstret om bord i nye ”MS Oslofjord” i 1949 for å oppleve musikklivet i New York, ble han i fyr og flamme og laget kåserier i Ungdommens Radiomagasin i NRK og skrev utallige artikler i aviser og ukeblader. Han ble om bord i 1 ½ år fram til sommeren 1951 og fikk med seg utrolig mange musikkopplevelser. Det kan man lese mer om i ”Swing it” - og ikke minst ”Den store boken om amerikabåtene” - som er hans siste utgivelse. (Se: amerikabåtene eller "Den store boken om amerikabåtene”").
Etter hvert fikk han egne spalter og musikksider i ”Roman-Journalen” og ”Vi Menn”. Og etter at han avsluttet sin utdannelse ved Journalistakademiet i 1954, ble han ansatt i Morgenposten, der han skrev og redigerte musikksidene gjennom en tiårs-periode fram til 1965. Samtidig fikk han høsten 1957 tilbud om å være fast plateprater i Det Nye på frilansbasis. Det skjedde samtidig som han var fast ansatt i Morgenposten (!), men han fikk tillatelse til dobbelt-virksomheten av avisens sjefredaktør. Det var gjennom Det Nye at Yngvar ble landskjent og en av våre første musikk-kjendiser.
Samarbeidet med Det Nye varte i nærmere 18 år og han skrev ca 1000 dobbeltsider om plater og musikk under vignetten ”Yngvar Holm prater plater”.
NOPA - organisasjonen for norske populærkomponister - hedret ham for et par år siden med æresdiplom etc. som landets første profesjonelle musikkjournalist.